PLANTE ORNAMENTALE

  •  INGRIJIREA LA DRACAENA
Dracena este o specie des intalnita in apartamentele iubitorilor de plante exotice .Robustetea acesteia , cat si aspectul exotic au contribuit la popularitatea acestei plante in locuinte si birouri . Dracena nu are pretentii mari legate de lumina si in general tolereaza spatiile umbrite in care alte specii nu s-ar putea dezvolta .Dracena poate atinge inaltimi destul de mari desi in general se mentine la o talie medie sau redusa .
Este destul de rezistenta la boli mai ales cand este retinuta in conditii constante in acelasi interior . Probleme apar cu unele insecte si cu apa .
Un sol afanat care sa asigure un drenaj cat mai bun si rapid este principala conditiie a dezvoltarii acestei plante in conditii optime .Un sol greu, argilos care nu permite scurgerea apei va crea conditiile aparitiei mucegaiurilor .
Cauzele aparitiei petelor pe frunze : planta este mentinuta in plin soare si ar trebui mutata la umbra (in caz contrar se va ajunge la pierderea frunzelor ) acelasi efect avandu-l si o schimbare brusca de temperatura , absenta apei o perioada lunga de timp sau atacul daunatorilor .
Apare o arsura ruginie pe marginea frunzelor in cazul in care se aplica un exces de fertilizant , pH -ul solului este destul de important acesta trebuie mentinut la 6-6,5 .
Conditiile optime de crestere sunt in lumina puternica dar indirecta . Planta tolereaza bine si zonele umbrite .
Solul din ghiveci va fi lasat sa se usuce intre doua udari . Temperatura ideala este temperatura camerei . In timpul iernii daca umiditatea din camera scade se poate pierde foliajul dar nu in totalitate . Se va aseza un vas cu apa in apropierea sursei de caldura pentru pastrarea umiditatii .
Cel mai indicat fertilizant este cel lichid ce se foloseste lunar din primavara pana toamna tarziu cand planta isi incetineste cresterea vegetativa .

SPECII : Dracaena fragrans , Dracaena marginata , Dracaena deremensis , Dracaena reflexa , Dracaena godseffiana .
  • CENTRANTHUS RUBER- centrantus
Planta perena . Inaltime 70-80cm , in pamant de gradina obisnuit , in plin soare . Utilizare : stancarii , langa ziduri .

  •  PLATYCODON GRANDIFLORA - floare balon
Planta perena . Inaltime 45-65cm . Se dezvolta bine in sol obisnuit de gradina , in plin soare sau semiumbra . Utilizare : grupuri , ronduri .

  • GYPSOPHILA PANICULATA - floarea miresei
Planta perena . Inaltime 80-100cm . Necesita soluri adanci, bine drenate . Utilizare : flori taiate , grupuri , stancarii .

  • CHRYSANTHEMUM LEUCANTHEMUM - margarete perene
Planta perena . Inaltime 60cm . Prefera locurile insorite . Sepoate cultiva in pamant de gradina obisnuit . Utilizare : flori taiate , grupuri .

  • PRIMULA POLYANTHUS- ciubotica cucului
Planta perena . Inaltime 15cm . Prefera locurile umbrite sau semiumbra . Necesita soluri bogate in humus si cu umiditate moderata . Utilizare : grupuri , jardiniere , stancarii .
  •  PRUNELLA GRANDIFLORA - busuioc salbatic
Planta perena .Inaltime 25cm . Se dezvolta in pamant de gradina obisnuit , in plin soare . Utilizare : stancarii , borduri .

  • LYCHNIS CALCEDONICA - arsinic
 Planta perena . Inaltime 10cm . Se dezvolta bine in sol argilo-humos , in plin soare . Utilizare : flori taiate , ghivece .

  • BELLIS PERENNIS - banutei , dublu melanj
Planta perena . Inaltime 15cm . Prefera semiumbra . Necesita sol bogat in elemente nutritive . Utilizare : grupuri , borduri , jardiniere , morminte .
  •  DORONICUM ORIENTALE - iarba ciutei
 Planta perena . Inaltime 40-55cm . Prefera locurile insorite . Se poate cultiva in pamant de gradina obisnuit . Utilizare : ronduri , grupuri .

  • ANTIRRHINUM MAJUS- gura leului
 Planta anuala . Inaltime 25-30cm . Prefera locurile insorite . Se poate cultiva in pamant de gradina obisnuit . Suporta seceta , dar se dezvolata mai bine la irigare moderata . Utilizare : borduri , grupuri , jardiniere .